Wat eerst?

Neem eerst de tijd voor jezelf. Bel gerust eerst met familie en vrienden en als je het fijn vindt, vraag ze om langs te komen. De intimiteit van het samenzijn is waardevol, het regelen van de uitvaart kan best even wachten. Wettelijk mag de uitvaart tot op de zesde werkdag na de dag van overlijden plaatsvinden. Er is dus veel meer tijd dan vroeger om alles voor te bereiden.

Als je er aan toe bent, bel dan de huisarts of huisartsenpost. Voordat er iets mag gebeuren qua verzorgen of opbaren moet de arts constateren dat het overlijden een natuurlijke oorzaak heeft. De arts maakt hiervan een verklaring op. In een zorginstelling, ziekenhuis of hospice waarschuwt de verpleging meestal de arts voor je.

Als de arts geweest is, kun je mij dag en nacht bellen op 030-320 12 33. We overleggen dan over het verzorgen en opbaren. Ook maken we een afspraak voor een persoonlijke ontmoeting om het verloop van de uitvaart samen te bespreken. Niet alles hoeft al in dit eerste gesprek besloten te worden.

Vaak staat er op de uitvaartpolis dat je als eerste de verzekeringsmaatschappij moet bellen. Dit hoeft echt niet! Bel als eerste de uitvaartverzorger van je keuze. Die regelt alles voor je met de verzekeraar. Lees hier meer over uitvaartverzekeringen

Download vijf tips wat te doen na het overlijden.

Contact met VAN DAVID

Heb je mij dringend nodig, bel gerust 030-320 12 33 (dag en nacht bereikbaar, ook in het weekend).

Ik vind het belangrijk dat je mij persoonlijk te spreken krijgt. Meestal kan ik gelijk opnemen. Lukt mij dat niet, dan krijg je mijn assistent en die informeert mij. Ik bel je dan binnen een half uur terug voor persoonlijk overleg.

Heb je een minder dringende vraag, dan kun je mij uiteraard bellen of mail; uitvaartzorg@vandavid.nl. Mail probeer ik te beantwoorden binnen 24 uur.

Er zijn ook momenten dat je met mij kunt chatten. Als dat kan zie je op de site een chatvenster verschijnen.

Uitvaartzorg VAN DAVID
Gasthuisstraat 126
3581 GE  Utrecht

Telefoon (dag en nacht bereikbaar): 030 – 320 12 33
Mail: uitvaartzorg@vandavid.nl

Aandacht voor kinderen

Hoe klein kinderen ook zijn, ze begrijpen al heel veel. Vaak krijg ik vragen als: "kan mijn kind wel mee naar de uitvaart?" Of "is het raadzaam dat mijn kind opa of oma nog ziet?"

Uiteindelijk bepaal je natuurlijk zelf of je dit wel of niet doet. Belangrijk hierbij is dat niets raar is en dat kinderen pas te klein zijn om mee te gaan, wanneer jij dat vindt. Volg hierin vooral je gevoel. Ook oudere kinderen en pubers hebben op hun eigen manier verdriet en behoefte aan aandacht.

Door de jaren heen heb ik veel ervaring gekregen met het betrekken van kinderen bij het afscheid. Samen kunnen we kijken wat de beste manier is voor jouw kind. Praten, een spel of misschien dat een boekje om je eigen herinneringen in te schrijven beter is.

uitvaartzorg david van de waal overlijden begrafenis regelen begrafenisondernemer utrecht nieuwegein kinderen

Dementievriendelijke uitvaart

Stel: je ouders zijn al lang bij elkaar. Je moeder die een vorm van dementie heeft, wordt al een aantal jaar verzorgd door je vader. Hij komt vervolgens plotseling te overlijden. Vragen als "kan m’n moeder mee naar de uitvaart?" of "hoe kan ze afscheid nemen van mijn vader?" moeten dan worden beantwoord. 

Ik vind het belangrijk om als uitvaartbegeleider over de juiste kennis en vaardigheden te beschikken om je te helpen met deze vragen. Daarom heb ik in 2018 de training gevolgd “Goed omgaan met dementie”.

uitvaartzorg david van de waal overlijden begrafenis regelen begrafenisondernemer utrecht nieuwegein dementie vriendelijk logo

Uitvaartverzekeringen of uitvaartdepot

Als je een uitvaartverzekering hebt, of een uitvaartdepot of lid bent van een uitvaartvereniging, dan is het goed om het volgende te weten:

Je bent altijd vrij in de keuze van je uitvaartverzorger. Ook al hoor je vaak andere geluiden van verzekeraars, depositofondsen of uitvaartverenigingen.

Uitvaartverzekeringen

Er zijn twee soorten uitvaartverzekeringen:

  • Verzekeringen die geld uitkeren na overlijden. Deze polis wordt een sommen- of kapitaalverzekering genoemd. Meestal staat er een concreet bedrag. Dit bedrag wordt dan uitgekeerd en je kunt zelf besluiten wie jou gaat helpen om de uitvaart te verzorgen. Je bent dus volledig vrij in je keuze.
  • Verzekeringen die diensten uitkeren. Deze verzekering wordt ook wel een naturaverzekering genoemd. Vaak staan er op deze polis allerlei diensten en producten omschreven. Bijvoorbeeld een kist, rouwauto en kaarten. Vaak zijn dit de goedkoopste opties en moet je bijbetalen als je een eigen keuze wilt maken. Bij deze polis ben je ook vrij om zelf een uitvaartverzorger te kiezen. Meestal is het mogelijk om een bedrag uitgekeerd te krijgen. Vaak is dit wel lager dan de werkelijke kosten. Ik kan je vrijblijvend informeren over de mogelijkheden en uitkeringen, zodat je zelf kunt kiezen wat het beste voor jou is.

Depositofonds

Een uitvaartdepot keert altijd in geld uit. Dit kun je besteden aan de uitvaart zoals jij dat wilt.

Polissen zoek?

Dan kun je de zoekservice van het Verbond van Verzekeraars inschakelen. Deze zoekservice is er voor polissen van jezelf of van de overledene. Er zijn wel spelregels verbonden aan een zoekopdracht, kijk hiervoor op de site van het verbond van verzekeraars​.

Het uitzoeken kost enige tijd en is dus niet de oplossing als je direct na het overlijden wil weten of er polissen zijn. Als je toch iets weet van de maatschappij, bijvoorbeeld een naam, dan kan ik je vaak wel verder helpen om sneller te zoeken. Je mag mij hiervoor altijd bellen.

Download vijf gratis tips over uitkeren uitvaartverzekeringen.

Bel bij een overlijden

(dag en nacht bereikbaar) 

Mail: uitvaartzorg@vandavid.nl

Bezoekadres: Maliebaan 80A | Utrecht

Postadres: Postbus 13050 | 3507 LB  Utrecht

Whatsapp openen
1
💬 Kan ik je helpen?
Als je wilt kun je je vraag sturen via whatsapp.